معرفی قطعات پکیج و کاربرد هر کدام
از گذشته تا به امروز اغلب مردم برای گرم کردن منازل و ساختمان ها شوفاژ ها را انتخاب می کنند. در گذشته بیشتر طرز کار شوفاژها به این صورت بود که پس از تولید گرما در موتورخانه گرما از طریق لوله های رفت و برگشتی که در ساختمان تعبیه شده بود به نقاط مختلف منتقل می شد. موتورخانه ها علاوه بر هزینه های زیادی که در بر داشتند، نیاز به مکان مجزا نیز داشتند و محیط زیادی اشغال می شد. این امر موجب شد تا امروزه اغلب از پکیج ها به عنوان جایگزینی برای موتورخانه ها استفاده شود.
پکیج ها در اصل سیستم های گرمایشی به شمار می آیند که هم وظیفه موتورخانه ها و هم وظیفه آب گرم کن ها را به عهده دارند. با این وجود اکنون نه تنها مشکلات داشتن موتورخانه حل شده بلکه می توان با یک تیر دو نشان زد. پکیج ها انواع مختلفی دارند. مطمئنا هر وسیله ای از قطعات مختلف تشکیل شده است که هر کدام وظایف خاص خود را بر عهده دارند. پکیج نیز از این امر مستثنا نیست. در ادامه به معرفی انواع پکیج ها و معرفی قطعات مختلف آن ها خواهیم پرداخت
فیلم معرفی قطعات پکیج و عملکرد آنها
انواع پکیج ها
به طور کلی پکیج ها به دو دسته تقسیم می شوند که عبارت اند از:
- پکیج های دیواری: ظاهر این نوع پکیج ها همانند آب گرم کن ها بوده و فرآیند گرم کردن آب در آن ها توسط سنسورهای موجود در ان ها اتفاق می افتد. همانطور که از نام آن ها مشخص است روی دیوار نصب می شوند و به همین دلیل فضای کمتری را اشغال می کنند.
- پکیج های زمینی: این نوع پکیج ها بر خلاف پکیج های دیواری دارای یک مخزن می باشند که پس از تخلیه آب گرم، دوباره از آب گرم پر خواهند شد.
انواع قطعات پکیج
به طور کلی اجزا پکیج به چهار دسته کلی تقسیم می شوند: برد الکترونیکی، حسگرها، قطعات برای اجرای فرمان، قطعات مکانیکی
- برد الکترونیکی: برد الکترونیکی در اصل نقش مغز دستگاه را داشته و وظیفه اصلی آن تجزیه و تحلیل داده های ورودی و خروجی پکیج می باشد. این برد دارای دو قسمت است. یک قسمت برای کنترل و قسمت دیگر برای نمایشگر. بر روی این برد از قطعات مختلفی استفاده شده است که عبارت اند از: رله، ترانس تغذیه، فیوز، آی سی، ای سی رگولاتور
- حسگرها: وظیفه اصلی حسگرها اعلام وضعیت دستگاه به برد کنترل می باشد. انواع حسگرهای موجود در این دستگاه عبارت اند از:
- سنسورهای حرارتی یا NTC: این قطعه به منظور تشخیص دمای لوله مبدل استفاده می گردد. نحوه کار این قطعه به این صورت می باشد که هنگامی که دمای لوله ذکر شده بیش از معمول و به صورت غیر نرمال زیاد شد، شعله دستگاه خاموش می شود. این امر موجب پیشگیری از آتش سوزی و حوادث ناگوار خواهد شد.
- ترموستات دود: گاز های حاصل از سوختن باید توسط دودکش خارج شوند اما گاهی این امر به درستی صورت نمی پذیرد. به همین منظور ترموستات دود در قسمت بالای کلاهک تعدیل تعبیه شده است. هنگامی که گازها مذکور تخلیه نشوند، کلاهک تعدیل گرم شده، این گرما توسط ترموستات دود احساس شده و به برد فرمان خاموشی ارسال خواهد شد.
- ترموستات حد: گاهی اوقات سنسور حرارتی (NTC) دچار مشکل و خرابی شده وعملکرد درستی نخواهد داشت به همین دلیل از ترموستات حد استفاده می شود. با افزایش غیر نرمال دمای آب و عمل نکردن سنسور حرارتی، ترموستات حد دستور توقف را به برد ارسال می کند و چراغ قرمز رنگی به عنوان هشدار روشن خواهد شد.
- ترموستات اتاقی: ترموستات اتاقی وسیله ای است که بعد از چک کردن دمای اتاق به برد فرمان قطع، وصل، کاهش و یا افزایش دمای سیستم را خواهد داد. در واقع این قطعه سبب جلوگیری از کار کردن دائمی دستگاه و اصطحلاک آن خواهد شد.
- سنسور شوفاژ: این قطعه دمای آبی که به شوفاژ می رود ودمای مورد نظر شوفاژ که تنظیم شده را تطابق داده و باعث خاموش شدن شعله می گردد تا رادیاتورها به اندازه مورد نیاز گرم شوند.
- ترانس جرقه زن: تا زمانی که شعله ایجاد شود و الکترود مربوط به تشخیص شعله، شعله را تشخیص دهد، ترانس جرقه زن وظیفه جرقه زدن را بر عهده دارد.
- میله یونیزاسیون: این قطعه وظیفه تشخیص شعله را بر عهده دارد و در صورت خرابی، شعله به درستی تشخیص داده نمی شود و در نتیجه پکیج خاموش خواهد شد.
- حسگر فشار هوا (پرشر سوئیچ هوا): وظیفه این قطعه کنترل خروج گازهای حاصل از احتراق می باشد. عملکرد این قطعه به این صورت است که قبل از اینکه فن روشن شود آن را چک کرده تا از باز بودن آن اطمینان حاصل کند. اگر مسدود بود، دستگاه خاموش می شود ولی در صورت باز بودن، فن روشن شده و دستگاه توسط برد کنترل خواهد شد.
- حسگر فشار آب (پرشر سوئیچ آب): همانطور که می دانید پکیج ها با استفاده از آب کار می کنند. وظیفه این قطعه کنترل آب مورد استفاده است به این صورت که اگر آب موجود نباشد و یا اینکه فشار آب کم باشد دستگاه شروع به کار نمی کند.
- کلید جریان (فلوسوئیچ): آبی که وارد پکیج می شود آب سرد می باشد. این قطعه در ورودی آب سردی که به پکیج وارد می شود قرار می گیرد، از طرفی دیگر سوکت هایی روی برد اصلی موجود هستند. هنگامی که آب گرم مورد نیاز است، توسط اتصالی که ایجاد می شود، فلوسویئچ پیام نیاز به آب گرم را به برد ارسال کرده و دستگاه در جهت تامین آب گرم عمل می کند.
- فلوگاتور: این قطعه در مسیر ورودی آب به پکیج قرار دارد. با باز شدن آب، یک فنر در داخل به سمت بالا حرکت کرده و در نتیجه سنسور قرمز فرمان باز شدن را به برد الکترونیکی ارسال می کند.
- فلومتر: جایگاه این قطعه بعد از مسیر آب ورودی به پکیج بوده و وظیفه آن تنظیم دمای آب می باشد.
- قطعات برای اجرای فرمان: این قطعات پس از گرفتن دستورات از برد کنترل وظایف مربوط به خود را انجام می دهند. قطعات این قسمت شامل:
- پمپ خطی (پمپ سیرکولاسیون): جهت به گردش در آوردن آب در یک مسیر بسته از این پمپ استفاده می شود.
- فن دودکش: محفظه دستگاه می بایست عاری از گازهای اضافی حاصل ا ز احتراق و همچنین دی اکسید کربن باشد. فن دودکش وظیفه تخلیه این گازها را بر عهده دارد. این فن از جنس آلومینیوم و فلز می باشد.
- شیر کنترل گاز: برای روشن شدن پکیج به گاز نیاز است. برای کنترل عبور میزان گاز لازم جهت تشکیل شعله و نیز تنظیمات این قطعه مورد استفاده قرار می گیرد.
- شیر موتوری: زمان تقاضای آب گرم، شیر موتوری فعال و قسمت سوپاپ آن به سمت داخل فشار وارد می کند و آب گرم وارد مبدل ثانویه می شود. به طور کلی شیر موتوری گذر آب در این سیستم را کنترل می کند.
- کیت شیر موتوری: با فشاری که شافت شیر موتوری به این قطعه وارد می آورد، مسیر عبور آب در میان مبدل اصلی و مبدل ثانویه باز و بسته می کند.
- شیر پر کن: این قطعه وظیفه تنظیم فشار اب را بر عهده دارد.
- شیر اطمینان: این قطعه به فشار و دما حساس است. در مواقعی که فشار سیستم از 3 Bar بالاتر برود و یا دمای سیستم در حالت نرمال نباشد، مجرای خروجی این شیر باز شده و فشار و آب اضافی خارج خواهد شد.
- بای پس: گاهی اوقات پیش می آید که به دلیل رسوب و یا بسته بودن مسیر آب به پمپ نرسد، به همین منظور از بای پس استفاده می شود. این قطعه یک فنر در درون خود دارد که در صورت بروز مشکل مذکور، این فنر باز شده و مشکل حل خواهد شد.
- شیر تخلیه آب: گاهی ممکن است مشکل در سیستم پیش بیاید و مجبور به تعمیر شویم در این صورت برای خالی کردن آب موجود در سیستم از این قطعه استفاده می شود.
- 10- شیر هواگیری: در پکیج ها به منظور تخلیه هوا از شیرهای هواگیری استفاده می شود. این قطعات هم در جنس پلاستیکی و هم در جنس برنجی موجود هستند اما امروزه بیشتر از جنس پلاستیکی استفاده می شود. دلیل آن ایجاد رسوب در شیرهای هوا گیر برنجی می باشد.
- 11- گیج فشار و دما: فشار سنج و دماسنجی هستند که وظیفه نشان دادن فشار و دمای سیستم را بر عهده دارند.
- قطعات مکانیکی: این قطعات وظایف ثابت و مربوط به خود را بدون نیاز به دریافت فرمان از برد انجام خواهند داد. این قطعات شامل موارد زیر می باشند:
- منبع انبساط دیافراگمی: این منبع در پکیج ها ظرفیت 8 لیتر و بالاتر را داراست و تشکیل شده است از دو صفحه فلزی که دیافراگمی از جنس لاستیک در بین آنها قرار دارد. یک طرف این منبع توسط آب و طرف دیگر توسط نیتروژن احاطه شده است. هنگامی که دمای آب بالا می رود، منبسط شده و حجم بیشتری پیدا می کند. در صورت تخلیه نشدن این حجم اضافی خرابی و نشتی برای لوله ها و اتصالات دستگاه اتفاق می افتد. یکی از وظایف این منبع تخلیه آب اضافی است. علاوه بر این این منبع مانع از ورود هوا به داخل دستگاه می شود.
- مبدل حرارتی: به لوله های مارپیچی که توسط تیغه هایی به هم متصل می شوند و گرمای شعله را به آب عبوری از درون خود منتقل می کنند مبدل حرارتی گفته می شود.
- مشعل
- محفظه احتراق: به فضایی که در آن عمل احتراق صورت می گیرد، محفظه احتراق گفته می شود و جایگاه آن در مرکز پکیج می باشد.
- بلوک های چپ و راست (رفت و برگشت) پکیج دیواری
لازم به ذکر است که پکیج های زمینی به دلیل داشتن یک مخزن برای آب گرم ( دیگ)، اب گرم مورد نیاز را از دو روش تامین می کنند.
- منبع کویل دار: این قطعه دارای لوله های مارپیچ بوده و دارای دو قسمت می باشد. پوسته و کویل. کویل ها از جنس مس بود و آب گرمی که در دیگ تولید شده از داخل آنها عبور کرده و آب سرد از پوسته عبور خواهد کرد.
- مبدل صفحه ای: این قطعه به دلیل دارا بودن ضخامت کم و جنس عالی، در هر لحظه میتوانند آب گرم مورد نیاز را تامین کنند.
همچنین در پکیج های زمینی از قطعه ای به نام ترموستات دیگ به منظور تنظیم درجه حرارت آب استفاده می شود.
سخن نهایی: همانطور که گفته شد ، با گذشت زمان و پیشرفت زندگی مدرن موتورخانه ها جای خود را به پکیج ها داده اند. که این امر موجب کاهش هزینه ها، کاهش محدوده مکان مورد نیاز و مصرف بهینه انرژی شده است، بنابراین نیاز جامعه به این دستگاه ها، چه پکیج های دیواری و چه پکیج های زمینی روز به روز افزایش می یابد. طبیعتا آشنایی با قطعات تشکیل دهنده پکیج ها و کاربرد آنها عامل مهمی در زمینه تعمیرات این دستگاه ها می باشد.
توضیحات خوب بود درصورت داشتن عکس هر قطعه کمک بیشتری به فراگیران میکرد همچنیین محل قرار گیری روی دستگاه