نحوه راه اندازی و سرويس رادياتور شوفاژ
نحوه راه اندازي و سرويس رادياتور شوفاژ از کارهایی است که قبل از رسیدن به فصل سرما باید به فکر آن بود. با توجه به این که استفاده از پکیج ها در سال های اخیر افزایش یافته است. علاوه از خانه های آپارتمانی که از یک موتورخانه در خانه ها یا مجمتع مسکونی استفاده می کردند. نفرات زیادی هم که خانه های تک واحدی دارند نیز با توجه به مزایای پکیج ها نسبت به بخاری ها از آن ها استفاده می کند.
فیلم تشریح نحوه راه اندازی و سرویس رادیاتور شوفاژ
مزایای استفاده از پکیج ها به جای بخاری ها عبارتند از:
- عدم اشغال فضاهای مفید در خانه
- هوای دارای رطوبت کمی خواهد بود.
- نصب و راه اندازی آسان آن ها
- سرویس و نگهداری آسان آن ها
- مستقل بودن برای هر واحد مسکونی شخصی و آپارتمانی
- گرمای یکنواخت خانه به جای تمرکز گرما در یک محل که در بخاری ها وجود دارد.
- در دسترس بودن کنترل گرما برای هر اتاق با توجه به شوفاژ هایی که در ان ها وجود دارند و همچنین از روی پکیج
- ایمنی بیشتر پکیج ها نسبت به بخاری، مخصوصا برای بچه های کوچک
داشتن اطلاعات کافی در مورد سرویس های اولیه رادیاتور ها و شوفاژ ها مثل نحوه هواگیری شوفاژ، نحوه کار کردن شوفاژ و نحوه رفع برخی موارد برای تنظیمات درست، هم نیاز به تعمیر را برای پکیج ها کم خواهد کرد و هم این که با افزایش راندمان آن ها، کمترین انرژی را مصرف کرده و کمترین پول قبض انرژی را پرداخت خواهید کرد و زمستان دل نشین همراه با گرمای دلچسب در کنار خانواده تجربه خواهید نمود.
نحوه کار سیستم شوفاژ ها چگونه است؟
شوفاژها در واقع به عنوان یک سیستم بسته محسوب می شوند. بدین معنی که مقدار مشخصی آب داخل رادیاتورها وجود دارد و در گردش است. یعنی آب گرم شده از طریق پکیج به شوفاژ ها انتقال پیدا کرده و بعد از گردش در رادیاتوهای خانه به پکیج برگشته و این چرخه برای ادامه گرمایش خانه و محیط ادامه پیدا می کند.
برای کار کردن در بهترین حالت پکیج نیز، باید فشار آن را روی 1 تا 2 تنظیم کرد که حالت بهینه 1.5 می باشد.
اگر کمتر از این عدد است می توانید پکیج را خاموش کرده و با استفاده از شیر تنظیم آن فشار را روی 1.5 با باز کردن آب قرار دهید و سپس آن را ببندید و پکیج را مجددا روشن کنید.
انواع رایج رادیاتور شوفاژ و مشکلات احتمالی آن ها
عمده رادیاتورهای مورد استفاده از جنس آلومینیوم و فولاد می باشند. البته رادیاتورهای چدنی نیز وجود دارند که بازدهی و گرمای کمی نسبت به دو مورد قبلی به محیط می دهند.
انواع رایج رادیاتورهای مورد استفاده عبارتند از، رادیاتورهای پره ای، رادیاتورهای پنلی و قرنیزی.
عمده مشکلاتی که رادیاتورها را به تعمیرکار نیازمند می کند نیز عبارتند از:
- گرم نشدن کلی رادیاتور
- گرم نشدن قسمت های مختلف آن
- وجود نشتی در رادیاتور به علت سوراخ شدن و…
- صدای زیاد و آزار دهنده رادیاتور به علت تراز نبودن و …
نحوه راه اندازی پکیج جهت استفاده از شوفاژ
قبل از استفاده از شوفاژها باید مواردی را که برای استفاده از گرمای شوفاژها لازم است را فراهم کنیم. این کارهای مواردی چون تنظیمات درست پکیج می باشد که باید آن ها را بدانیم.
در حالت کلی دو نوع شوفاژ آنالوگ یا ولومی و دیجیتالی که به شکل دکمه ای می باشند، داریم. در بعضی پکیج ها حالت زمستانه که با دانه برف مشخص است و حالت تابستانه با خورشید، باید موقع روشن کردن شوفاژ ها آن ها را روی حالت زمستان قرار دهید و برای ولومی ها و آن ها که دارای ولوم جداگانه برای آب گرم و شوفاژ ها دارند باید ولومی که مربوط به شوفاژ می باشد را باز کنید. در مدل های دیجیتالی دکمه MODE وجود دارد که باید از طریق آن روی حالت زمستانه بگذارید.
پس به صورت خلاصه این که در دیجیتال ها تنظیم روی زمستانه و شوفاژ و در عقربه ای ها، چرخاندن آن بر روی عکس شوفاژ و رادیاتور می باشد.
بقیه مواردی که برای راه اندازی پکیج قبل از شوفاژ ها لازم است اعبارتند از:
- باز کردن گاز دستگاه
- تنظیم دمای دلخواه از نظر میزان گرما نسبت به هوای دلخواه مرحله بعدی است.
- بعد از این تنظیمات پکیج برای رادیاتور ها روشن شده و شروع به کار می کند.
- شیرهای چسبیده به شیلنگ زیر پکیج را باز کنید.
- در مرحله بعد نوبت به شوفاژ می رسد که در ادامه خواهیم گفت.
نحوه راه اندازی شوفاژ جهت استفاده از آن
بعد از تنظیمات و راه اندازی پکیج نوبت به راه اندازی شوفاژ می رسد که باید مراحل زیر را برای این کار طی کنید.
این مراحل عبارتند از:
- باز کردن شیر رادیاتورها
- هواگیری شوفاژ
- باز کردن شیر پایین رادیاتورها
- صبر جهت گرم شدن رادیاتورها
در ادامه این موارد را بیشتر توضیح می دهیم.
-
باز کردن شیر رادیاتورها
باز کردن شیر رادیاتورها جهت جریان یافتن آب و ورود آب به سیستم می باشد. این شیرها با توجه به محل قرار گیری شوفاژ ها یا رادیاتورها در سمت راست یا چپ آن ها و در قسمت بالا می باشد.
هر رادیاتوری که ما استفاده می کنیم، دارای سه شیر می باشد که هر کدام کار جداگانه ای را انجام می دهند.
شیر ورودی آب که به صورت ساده یا ترموستاتیک بوده و جهت تنظیم آب ورودی و تنظیم دما استفاده می شود.
شیری که در پایین رادیاتورها وجود دارد و به عنوان شیر برگشتی آب رادیاتورها می باشند.
شیر هواگیری که به منظور خروج هوا از داخل رادیاتورها مورد استفاده قرار می گیرند.
-
هواگیری شوفاژ
درست است که شاید در مواقعی نیز به هواگیری نیاز داشته باشیم اما اگر هواگیری شوفاژها به صورت سالیانه آن هم هنگام راه اندازی رادیاتورهای خانه برای فراهم کردن گرمای بهینه خانه انجام شود، کفایت می کند.
وجود هوا داخل رادیاتورها موجب عدم گردش کامل آب شده و سردی قسمتی از آن ها را باعث می شوند. به همین دلیل است که اگر به تعمیرکار شوفاژ یا پکیج این مورد را بیان کنید، اولین قسمتی که نگاه می کند و اولین کاری که انجام می دهد هواگیری شوفاژ می باشد.
ضمنا با وجود هواگیری شوفاژها، اگر شوفاژها همچنان سرد می باشند، یکی از دلایل زیر را نیز باید بررسی کنید که عبارتند از:
- گرفتن جرم و رسوب داخل رادیاتورها
- خرابی حسگر یا سنسور گرمایشی
- ایراد در گاز از نظر کاهش فشار و ورودی آن
-
باز کردن شیر پایین رادیاتورها
باز کردن شیر پایین رادیاتورها جهت آب برگشتی رادیاتورها می باشد. چنان چه این قسمت دارای کلاهک شیری در این قسمت نبود می توانید از یک ابزاری مثل انبردست برای این کار استفاده کنید.
-
صبر کردن جهت گرم شدن رادیاتورها
برای گرم شدن رادیاتورهای اتاق های مختلف، زمانی بین 10 الی 50 دقیقه باید صرف شود تا آن ها گرم شوند.
نکته مهم از نظر شیرهای قدیمی و جدید در رادیاتورها
در رادیاتورهای قدیمی شیرها فقط جهت باز و بسته کردن آب ورودی استفاده می شدند، اما در رادیاتورهای جدید به جای استفاده از شیرهای سوپاپ دار از شیرهای ترموستاتیک استفاده می شود که می توانند در مصرف انرژی صرفه جویی کرده و عمر تجهیزات مربوطه را نیز افزایش دهند.
این شیرها قابل تنظیم بوده و می تواند از 0-5 آن ها را تنظیم کرد، تا در بهینه ترین حالت خود کار کنند. شیرهای ترموستاتیک با کاهش دادن یا افزایش دادن آب ورودی به شوفاژ این کار را انجام می دهند که میزان دما از این طریق تنظیم می شود. اگر چنانچه به مصرف بهینه انرژی اهمیت می دهید می توانید از این شیرها استفاده کنید.
همچنین علاوه از مزیت هایی که ذکر شدند نیز با توجه به این که این شیرها دارای حالت زمستانی می باشند، اگر چنان چه مدت زمان زیادی خانه نیستید، می توانید جهت محافظت از یخ زدگی و آسیب احتمالی آن ها با قرار دادن شیر رادیاتور در این حالت در کمترین میزان تنظیم شده قرار دهید و از آسیب به رادیاتورها جلوگیری کنید.
شستشوی رادیاتور شوفاژها و سرویس آن ها
قبل از این که زمستان شروع شود، باید با جرم گیری از لوله کشی های رادیاتورها و شوفاژها از به وجود آمدن مشکلات بعدی جلوگیری کرد. چرا که عدم شستشو باعث زودتر خراب شدن پمپ و دیگر اجزاء پکیج نیز می شود.
وجود رسوبات و جرم در شوفاژ ها باعث عدم گرمایش یکنواخت در شوفاژ و در نتیجه عدم عملکرد بهینه آن می شود. علائمی که نشان دهنده نیاز به شستشوی مدار شوفاژ است، عبارتند از:
- نداشتن گرمای قبل، مثل روزهای اول
- سرد بودن یا کم بودن گرمای همه یا قسمتی از شوفاژ
چرا باید رادیاتور شوفاژها را شستشو دهیم؟
عدم شستشوی جرم ها و رسوبات با توجه به گردش آب، توسط پمپ آب، جرم ها به داخل سیستم پکیج کشیده شده و در همه اتصالات نفوذ کرده و باعث خراب شدن پمپ، گرفتگی مبدل های پکیج و … می شود.
همچنین در شیلنگ های شوفاژ ها نیز اگر زود به زود تمیز نشود باعث تجمع در مسیر آب شده و پمپ فشار زیادی را در این حین متحمل خواهد شد. به همین دلیل است که بهترین زمان برای این کار قبل از شروع فصل زمستان می باشد.
شستشوی رادیاتور شوفاژ چگونه انجام می شود؟
بهترین کار این است که کار را به تعمیرکار پکیج برای شستشو و جرم گیری پکیج متخصص بسپارید تا این کار را به صورت تخصصی و کامل انجام دهد.
اما برای این که دانش و علم شما در این زمینه زیاد شود، مراحلی که برای این کار طی می شود تا شستشو انجام شود عبارتند از:
- تخلیه کامل آب پکیج تا فشار روی گیج فشار کامل روی صفر بیاید.
- باید شیلنگ خروجی را مشخص کرده و شیلگ های پکیج را باز کنید و کامل آب شوفاژها را تخلیه کنید تا آب کاملا تمیز جایگزین آب کثیف شود.
نکات مهم جهت بازدهی بیشتر رادیاتور شوفاژ ها
با توجه به افزایش هزینه های انرژی در کشور، این مواردی که در ادامه می آید شاید در نگاه اول کار خاصی نباشد و ساده به نظر برسد، ولی با انجام همین کارهای ساده می توانید 10 الی 20 درصد انرژی مصرفی را کاهش داده و بازدهی گرمایی را افزایش دهید. این موارد عبارتند از:
- عایق کردن پشت رادیاتورها
- استفاده از شیرهای ترموستاتیک به جای ساده
- انتخاب مناسب رادیاتورها از هر نظر
در ادامه توضیح بیشتری در مورد هر کدام ارائه می کنیم.
-
عایق کردن پشت رادیاتورها
با توجه به این که ما در خانه هایی که زندگی می کنیم اکثرا دیوارها عایق نیستند و به این طریق گرما و انرژی هدر می رود، اگر بتوانید با استفاده از عایق های مختلفی چون فوم ها، الاستومرها و… در پشت رادیاتورها استفاده کنید که انرژی و گرمای آن ها هدر نرود، هم جلوی هزینه های اضافی را خواهید گرفت و هم گرمای بیشتری را تجربه خواهید کرد.
-
استفاده از شیرهای ترموستاتیک به جای ساده
با نصب شیرهای ترموستاتیک بر روی رادیاتورها نیز می توانید دمای تنظیمی مناسبی را با توجه به سرمای محیط بگیرید و از هدر رفت انرژی جلوگیری کنید.
-
انتخاب مناسب رادیاتورها از هر نظر
یکی دیگر از عوامل موثر بر استفاده از حداکثر بازدهی سیستم گرمایشی رادیاتورها، انتخاب مناسب آن ها می باشند که می توانید با در نظر گرفتن مساحت، تعدا اتاق ها، دکوراسیون منزل و… انتخاب کنید.
البته برای محیط های با گرمای کم می توان، تعداد پره های رادیاتور را افزایش داده و گرمای بیشتری را در اتاق یا هر محیطی که می خواهیم فراهم کنیم. در هر حال از طریق مشورت با یک متخصص می توانید از کم بودن و یا هدر رفت انرژی جلوگیری کنید.
سرویس پکیج چه زمانی لازم است؟
با توجه به این نکته که در پکیج ها آب جریان دارد و به این دلیل ممکن است دچار رسوب و گرفتگی مثل رادیاتورها شود، برای رفع این مشکل، بهتر است در بازه های زمانی یک ساله سرویس دوره ای پکیج انجام شود.
سرویس پکیج دارای مزایایی زیادی از جمله موارد زیر هستند که عبارتند از:
- طول عمر مفید دستگاه را افزایش می دهد.
- عملکرد و راندمان آن را بهینه می کند.
- شناسایی زود هنگام قطعات معیوب و تعویض آن ها و جلوگیری از هزینه های زیاد ممکن می شود.
- جرم و رسوب گیری کامل دستگاه برای یک فصل خیالتان را راحت خواهد کرد.
علائمی که نشان می دهد به سرویس پکیج نیاز دارید نیز عبارتند از:
- گرم نشدن رادیاتورها
- گرم نشدن آب مصرفی برای شستشو و حمام
- با سر و صدای زیاد کار کردن پکیج و صداهای انفجاری آن
- کم و زیاد شدن فشار آب
- درست نبودن شعله پکیج
- کم و زیاد شدن فشار پکیج
- و…
سرویس های مختلف پکیج نیز عبارتند از:
- جرم و رسوب زدایی پکیج
- چک کردن مدار گرمایشی و عملکرد قطعات مرتبط
- بررسی فن پکیج
- بررسی پمپ و نحوه کارکرد آن
- بررسی دودکش پکیج
- و…