عیب یابی و رفع خرابی پمپ آب کولر آبی
پمپ آب کولر یکی از مهم ترین قطعات کولرهای آبی است که در بازدهی و تولید هوای خنک کولر نقش به سزایی دارد، پمپ آب کولر آب ذخیره شده در کف کولر آبی را به سمت سه راهیهای توزیع کننده آب در بالای پوشالها هدایت میکند که این کار موجب مرطوب شدن پوشالها میگردد و هوای گرم به این پوشالهای خیس برخورد کرده و خشک میگردد، سپس این هوای خنک توسط پروانه یا دمنده به داخل کانالهای کولر و فضای ساختمان و خانهها هدایت میگردد.
وظیفه اصلی پمپ کولر آبی خنک نگه داشتن محفظه کولر است که با خنک نگه داشتن این محفظه مانع از داغ شدن و سوختن موتور میگردد. در صورتی که پمپ کولر خراب شود مشکلات زیادی برای کولر به وجود خواهد آمد.
خراب شدن پمپ آب کولر دلایل متعددی میتواند داشته باشد که در ادامه به طور مفصل به آنها خواهیم پرداخت، اما قبل از پرداختن به دلایل و عواملی که که موجب خراب شدن پمپ آب کولر میشود، بهتر است که ابتدا با ساختمان و اجزای تشکیل دهنده پمپ آشنا شویم.
شرکت تکنیک سرویس پارس خدکمات اجرا و تعمیر تاسیسات ساختمانی از جمله تعمیر کولر گازی ، نصب پکیج ، تعمیر رادیاتور ، تعمیر پکیج و لوله کشی ساختمان را با تضمین کیفیت خدمات ارائه می دهد. از طریق شماره های 09337788989 / 02166175744 با ما تماس بگیرید.
اجزای تشکیل دهنده پمپ آب کولر
یک پمپ آب معمولا دارای یک کلاهک پمپ، پایه پمپ، پروانه، کفی پمپ و چپقی میباشد، که هرکدام از این اجزا وظیفه خاص خود را دارند.
وظیفه کلاهک پمپ آب کولر به این صورت است که همانند یک حفاظ در بالای موتور قرار میگیرد و از ورود آب به موتور جلوگیری میکند. بخش پایه پمپ آب کولر که درون کفی آب قرار گرفته است وظیفه دارد که آب را به پوشالها پمپاژ کند. وظیفه پروانه پمپ نیز این است که درون پایه پمپ در زیر آب قرار گرفته و مانند یک توربین عمل نماید.
بخش کفی پمپ آب کولر که زیر پایه اصلی و بدنه کولر قرار دارد به نوعی آب بند پمپ آب است و درپایان وظیفه چپقی که شبیه به یک لوله کوتاه است، این میباشد که با اتصال پمپ به شیلنگ آب خروجی از پمپ را به سه راهی منتقل کند و از آن جا نیز آب به پوشالها منتقل شود.
در واقع پمپ آب کولر از دو بخش اصلی الکترومکانیکی و مکانیکی ساخته شده است، که بخش مکانیکی آن خود پمپ آب است و بخش الکترومکانیکی آن شامل موتور و پروانه پمپ آب میباشد، موتور و پروانه پمپ آب به وسیله یک میله مخصوص به هم وصل شده اند.
علل خرابی پمپ آب کولر
درصورتی که پمپ آب کولر خراب شود یا بسوزد یا اختلال و اشکال دیگری درآن به وجود بیاید، آب نمیتواند به بخشهای بالایی یعنی پوشالها منتقل شود، در نتیجه کولر فقط باد گرم بیرون میدهد و قادر نخواهد بود باد سرد تولید کند.
بنابراین عملکرد کولر با خراب شدن پمپ آب آن به طور کلی مختل میشود و به ویژه در تابستانها که هوا به شدت گرم است و نیاز به کولر بسیار احساس میشود، خراب بودن آن میتواند بسیار آزار دهنده باشد.
بنابراین درصورت خراب شدن پمپ آب کولر باید هرچه زودتر به تعویض یا تعمیر پمپ آب کولر اقدام کنید، زیرا اگر پمپ سالم نباشد و همچنان از کولر استفاده کنید باعث میشود به موتور و نیز سایر بخشهای کولر آسیب وارد گردد.
مشکل نرسیدن آب به پمپ کولر
همانطور که در ابتدای مطلب نیز گفتیم وظیفه اصلی پمپ آب کولر فرستادن آب به بخش پوشالهای کولر میباشد و اگر در کف کولر یا به اصطلاح تشک کولر آبی وجود نداشته باشد، طبیعی است که پمپ هم نمیتواند آبی به سمت پوشالها پمپاژ کند.
در نهایت به علت کار کردن بدون آب میسوزد. بنابراین اگر با خرابی پمپ آب کولر مواجه شدید، در اولین مرحله این مورد را بررسی کنید که آیا پمپ در آب قرار دارد یا خیر و سپس اگر پمپ در آب قرار نداشت، قسمت شناور و ورودی آب و نیز شلنگ را بررسی کنید؛ زیرا پاره شدن یا گیر کردن اشیا یا آشغال و … در شلنگ اصلی کولر، خراب شدن سه راهی آب کولر، تنظیم نبودن یا خراب شدن شناور کولر و وجود سوراخ در بدنه کولر از اصلیترین دلایل نبود آب و قرار نگرفتن پمپ در آب هستند.
مرطوب شدن موتور پمپ آب کولر
طراحی پمپ آب کولر به گونهای صورت گرفته است، که از ورود هرگونه آب به داخل موتور پمپ آب کولر جلوگیری میشود و دلیل آنهم مشخص است، چون موتور قطعهای است که با برق کار میکند، اگر بر روی آن ذرهای آب بریزد یا خیس شود، بسیار خطرناک بوده و پمپ دچار اتصالی میشود و ممکن است موتور پمپ بسوزد و کولر کلا از کار بیفتد.
بنابراین موتور را در جایی تعبیه میکنند که اصلاً در معرض آب قرار نداشته باشد، اما در بعضی از موتورهای کولرهای موجود در بازار که عایق بندی آن به درستی انجام نشده است.
گاهی اوقات آب به داخل موتور نفوذ میکند و در نهایت موجب سوختن و خراب شدن موتور میگردد، همچنین نصب اشتباه و یا جابجایی لولههای خروجی در کولرها نیز میتواند موجب خیس شدن و نفوذ آب به داخل موتور شود و باعث آسیب دیدن موتور پمپ آب کولر شود.
علاوه بر این، گاهی اوقات سختی بالای آب و وجود میزان زیاد یونهای منیزیم و کلسیم در آب باعث میشود که مسیر لولههای توزیع کننده آب درکولر و نیز لولههای هدایت کننده آب به سمت پوشالها مسدود شود و باعث آسیب دیدن پمپ آب کولر شود.
خرابی سیستم برق رسانی پمپ آب کولر
یکی دیگر از عواملی که باعث خراب شدن و از کار افتادن پمپ آب کولر میشود، مشکل در سیستم برق رسانی و نرسیدن برق به موتور کولر میباشد، بنابراین در مواقع از کار افتادن پمپ آب کولر باید برق رسانی آن را بررسی کنید.
برای این که مطمئن شوید سیستم برق رسانی مشکلی نداشته باشد، میتوانید از یک سری ابزار مثل مولتی متر استفاده نمایید، اگر از اتصال جریان برق اطمینان حاصل کردید و جریان برق را به درستی راه اندازی کردید، اما باز هم مولتی متر عدم وصل جریان را نشان داد، باید مدارشکن را نیز چک کنید.
مدارشکن یک قطعه پرکاربرد در وسایل برقی است که وظیفه آن قطع جریان برق در زمانهایی که اتصال به وجود میآید یا وسیله برقی مدت زمان طولانی روشن میماند، میباشد اگر مشکل نرسیدن برق به کولر به مدارشکن مربوط میشود برای رفع آن کافی است مدارشکن را به حالت اولیه خود برگردانید تاپمپ روشن گردد.
روغن کاری پمپ آب کولر
یکی از مواردی که لازم است هر چند وقت یکبار انجام شود، تا طول عمر کولر افزایش یابد و عملکرد آن بهبود یابد، روغن کاری پمپ آب کولر میباشد.
روغن کاری پمپ آب کولر در جهت چرخش منظم موتور پمپ آب تاثیر فراوانی دارد و اگر این روغن کاری را انجام ندهید و فرآیند روغن کاری را به تعویق بیاندازید، باعث میشود که موتور در حالت خشک کار کند و بین قطعات داخلی آن اصطکاک به وجود آید و قطعات آن فرسوده شود که در نهایت به اورلود کردن و سوختن موتور منجر میشود.
مشکل رسوبات داخل پروانه پمپ آب کولر
پروانه پمپ آب نقش مهم و تاثیر گذاری در عملیات پمپاژ آب دارد و با چرخش پروانه است که آب از کف کولر به سمت خروجی پمپ منتقل میشود.
اگر در کف پمپ اشیا و ذرات آشغال ریز و یا رسوبات وجود داشته باشد، پروانه قادر نخواهد بود به خوبی بچرخد و باعث میشود که به پمپ فشار وارد کند، جهت جلوگیری از وارد شدن این فشار به پمپ و جلوگیری از ورود اشیا خارجی به پمپ و نیز بهبود عملکرد پروانه توصیه میشود که یک توری در قسمت زیر پمپ قرار داده شود و این توری هر چند وقت یکبار بررسی شود و در صورت جرم گرفتگی و گیر کردن رسوبات و آشغالها توری عوض شود تا از وارد شدن آسیب به پروانه و پمپ آب کولر و وارد شدن فشار به موتور نیز جلوگیری شود.
کثیف بودن پوشالها در کولر آبی
یکی دیگر از عواملی که میتواند به سلامت پمپ و عملکرد درست آن آسیب وارد کند، کثیف بودن پوشالهای کولر میباشد که در مواقعی حتی این کثیف بودن پوشالها میتواند منجر به سوختن کولر شود.
زمانی که آب به وسیلهی سه راهیهای توزیع کننده به سمت پوشالهای کولر سرازیر میشود، اگر پوشالها کثیف باشند، آب آلودگی آنها را به خود جذب میکند و به قسمت کف کولر منتقل میکند، که در این قسمت آلودگیها باعث میشوند که حرکت پروانه پمپ آب کولر به درستی صورت نگیرد و در نهایت به موتور پمپ فشار وارد شود و پمپ خراب شود یا بسوزد.
بنابراین بهتر است حتما هر سال در ابتدای تابستان کولر آبی خود را سرویس کنید و پوشالهای کثیف را با پوشالهای تازه و نو جایگزین کنید.
مسدود شدن شلنگ و خرابی پمپ آب کولر
گرفتگی و مسدود شدن شلنگ نیز میتواند برای پمپ آب کولر خطرساز شود، برای اطمینان از عدم وجود گرفتگی در شلنگ و یا سایر قسمتهای کولر باید کف پمپ را بررسی کنید و در صورت مشاهده آهک گرفتگی یا جمع شدن رسوب در این قسمت سعی کنید آن را حتما برطرف نمائید.
زیرا رسوب گرفتگی و ایجاد آهک در کف پمپ یا در شلنگها و سایر اجزا باعث میشود که آب به درستی منتقل نگردد و پمپ خشک کار کند و در نهایت بسوزد. برای جلوگیری از این امر میتوانید، به راحتی با قرار دادن یک صافی یا توری از ورود و انتقال رسوبات به داخل پمپ و کفی پمپ جلوگیری نمائید.
جلوگیری از خراب شدن پمپ آب کولر
با انجام یک سری اقدامات ساده و آسان میتوانید از پمپ آب کولر که یک قطعه حساس و با اهمیت در کولر محسوب میشود، محافظت نمائید و طول عمر آن را افزایش دهید.
از جمله اقداماتی که باعث جلوگیری از خراب شدن زود هنگام پمپ آب کولر میشود، روغن کاری کولر به صورت دورهای و منظم است که تا حد زیادی از سوختن و از کار افتادن پمپ آب کولر جلوگیری میکند.
دقت کنید که برای انجام روغن کاری حتما باید به نوع موتور کولر توجه کرد، از جمله اقدامات موثر دیگر جهت جلوگیری از خراب شدن پمپ آب کولر این است که هر چند وقت یکبار کف کولر را بشویید و لجنها و رسوبات آن را که ناشی از املاح موجود در آب شهری میباشد را از بین ببرید.
بررسی کردن شلنگ آب و سه راهی توزیع کننده آب و اطمینان از نبودن گرفتگی و مانع در آنها، تنظیم شناور و بررسی آن به صورت دورهای، سرویس کردن کولر و تعویض پوشال آن و .. نیز از دیگر اقداماتی است که میتوان در جهت حفاظت از کولر در برابر سوختن و خرابی انجام داد.
تعمیر پمپ کولر آبی بهتر است یا تعویض آن
از آن جا که پمپ آب کولر قطعه خیلی گرانی نیست، در صورتی که خراب شد و یا سوخت بهتر است به جای این که آن را تعمیر نمائید، یک پمپ جدید تهیه کنید و پمپ جدید را بر روی کولر نصب کنید.
البته اگر آسیب وارد شده به پمپ خیلی جدی نیست و نیاز به تعمیر جزئی دارد، میتوانید همان پمپ قدیمی را را تعمیر کرده و مجددا استفاده کنید.
برای تعویض پمپ آب کولر ابتدا باید مکان پمپ آب را پیدا کنید، که برای پیدا کردن مکان پمپ باید پنل کناری کولر را باز کنید تا به پمپ دسترسی پیدا کنید، سپس به آرامی و با احتیاط فراوان شلنگ آب رسان پمپ آب را جدا کنید و بعد به کمک یک سیم چین گیره دو طرف شلنگ پمپ را جدا کنید.
سپس یک بخش T شکل مشاهده خواهید کرد، که در واقع همان خط آب رسانی است که باید آن را حذف نمائید و برای جایگزین کردن پمپ جدید باید گیره را به دو طرف شلنگ وصل کرده و سپس پمپ آب جدید را از یک سمت به بخش T شکل آب رسانی و از سمت دیگر به بخش توزیع کننده آب وصل نمائید.
جمع بندی
به طور کلی در صورت مشاهده هر گونه ایراد و اشکال در پمپ کولر آب باید نسبت به رفع آن سریعا اقدام کنید، زیرا خراب بودن پمپ میتواند باعث وارد شدن خسارات و آسیبهای زیادی به سیستم کلی کولر شود، دقت کنید که اگر قصد دارید تعویض یا تعمیر پمپ آب کولر را خودتان انجام دهید، حتما نکات ایمنی را رعایت کنید و قبل از اقدام به تعمیر حتما جریان برق کولر را قطع کنید.
شرکت تکنیک سرویس پارس همچنین خدمات نصب و تعمیرات لوازم خانگی از جمله تعمیر یخچال ، تعمیر جاروبرقی و تعمیر لباسشویی را ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر از طریق شماره های 09337788989 / 02166175744 با کارشناسان ما تماس بگیرید.